Lifestyle

5 saker du bör tänka på när du ska köpa en present

Här tar vi upp 5 viktiga saker att tänka på när du när du ska köpa och ge bort en present till någon. Om du följer råden vi ger nedan kommer du ta ett stort steg mot att alltid ge presenter som blir riktigt uppskattade

1. Utgå ifrån personen, inte presenten

Det näst vanligaste man gör när man ska köpa en julklapp eller födelsedagspresent, efter att utgå ifrån en önskelista, är att gå runt i butiker och försöka hitta något som personen kan tänkas vilja ha. Detta kan förstås leda till helt ok presenter men om du vill köpa något som personen verkligen kommer att uppskatta så börja med att sätta dig och tänka lite på personen. Använd gärna några av hjälpfrågorna nedan.

Försök tänka på vad personen verkligen skulle behöva eller vilja ha innan du börjar leta. Tiden du investerar i detta kommer du få tillbaka genom att du inte behöver leta i så många butiker.

Tipset: Tänk först och shoppa sen. Du sparar tid och hittar bättre presenter.

2. Ge inte bort ett problem

En ogenomtänkt present som ges lite halvhjärtat gör att du “kommer undan” med presentköpet. Jag förstår att det inte alltid är så roligt att köpa presenter ibland när man är oinspirerad eller stressad men i värsta fall kan du ge bort ett problem. Om du till exempel köper en inredningspryl som han inte gillar, ett klädesplagg som inte är hennes stil eller något liknande som dels tar plats i hemmet och dels är bereonde på smak så är det lite av en chansning om det kommer gå hem. Går presenten inte hem så blir den istället ett problem.

Om man till exempel får en vas som man inte vill ha framme kan man ju inte gärna slänga den heller. Många har stora problem att slänga, eller ge bort, helt nya saker och den kommer således att ligga i en källarlåda tills man har mage att slänga prylen.

Tipset: Om du känner dig oinspirerad, köp då hellre…

  • Något litet hellre än något stort – då tar det åtminstone inte plats om man inte vill ha den
  • Något förgängligt, som inte kommer ligga och skräpa
  • Något som inte har att göra med personlig smak, tex kläder eller inredning. Det är lättare att träffa fel än rätt.

3. Vad drömmer personen om?

De allra flesta personer har en dröm om något. Det kan vara en dröm om en sångkarriär som de målinriktat satsar på eller en mer jordnära dröm om ett hus vid havet. Om du känner personen väl och vet vad hon eller han drömmer om så tänk på vad du kan ge som kan ge personen ett litet, litet steg gentemot denna dröm eller som påminner dem om detta.

Det kan vara en sångbok eller en vacker inredningspryl med marina inslag som “kommer passa perfekt vid fönsterna som vetter mot havet”. Att ge en present som talar till personens dröm är att ge en liten skjuts mot denna dröm och att visa att du tror på den och att mottagaren inte ska glömma denna dröm.

Tipset: Ge en present som talar till, eller leder mot, något personen drömmer om.

4. Hur välutrustad är personen inom sitt intresseområde?

Om din brorsdotter älskar att spela TV-spel så känns kanske ett nytt TV-spel som en självklar födelsedagspresent, eller spenderar hon 40 minuter per dag framför spegeln och då kanske make-up vore en perfekt present? Nja, så enkelt är det sällan och det blir svårare ju äldre mottagaren är.

En person som spelar TV-spel timmar varje dag har förmodligen också väldigt bra koll på vad han eller hon gillar att spela. Hon kanske älskar att spela fantasyspel men avskyr strategispel. Man kan helt enkelt inte bara köpa ett TV-spel och hoppas att det blir bra så. För make up-fantasten, elektroniknörden, konstnärskillen, motorbruden, träningstomten osv gäller samma sak.

Så, vad gör man då? Självklart är det en bra idé om man kan luska ut via föräldrar, vänner etc som kan tipsa om vilka spel, märken och liknande som gäller eller vad personen trånar efter. Om du inte har några gemensamma kontakter så kan topplistor vara till viss hjälp. Är produkten köps av många andra är det troligare att den blir väl mottagen.

Ett annat knep är att försöka hitta kringutrustning (av lite högre kvalitet) som personen kanske inte fokuserat så mycket på. En riktigt bra datormus till datorspelaren, snygga manschettknappar till modekillen, en fantastisk mascara till make up-fantasten, en smart verktygshållare till motorbruden osv.

Tipset: Om du ska köpa något inom ett område som mottagaren tillbringar hela sin fritid med att göra. Se då till att du köper något som verkligen bidrar.

5. Vilka angränsande områden skulle personen kunna bli intresserad av?

Om personen har ett eller flera tydliga intresseområden som du antingen inte vill, eller kan, köpa något inom så fundera lite på vilka angränsande intresseområden som personen skulle kunna bli intresserad av.

Älskar mormor att sy och virka? Då skulle hon kanske uppskatta andra former av pyssel och kreativt skapande, tex en kurs i målning + målarfärger? Är det enda 13-åringen gör hela dagarna att spela Final Fantasy? Ge bort en bok inom Fantasy-genren. Älskar mamma att läsa deckare hela dagarna? Bjud ut henne på en “deckarmiddag“. Älskar moster fina viner och lyxiga kläder, då funkar nog annan typ av finsmakaraktiviteter bra också, till exempel teater.

Tipset: Om personen har ett tydligt intresseområde som är svårt att köpa presenter inom. Se då över vilka angränsande intresseområden som personen förmodligen skulle gilla att upptäcka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *